....

 

 

 

 

 

 

Fényes Napok Kisokos

Mi a rendezvény pontos neve?

Nos, ez aztán nem túlságosan komplikált: FÉNYES NAPOK. Figyelem, nem Fényes Napok Fesztivál, hanem Fényes Napok. Ha azt is akarjuk jelölni, hogy a rendezvény a mi kis városunkhoz tartozik, akkor azt mondjuk: Mátészalkai Fényes Napok, vagy éppen Fényes Napok, Mátészalka.

Mit ünnepelünk a Fényes Napokkal?

1888-ban, a mai Magyarország területén, Mátészalkán gyulladt fel először a közvilágítás, New Yorkkal egy időben, Párizs után két évvel. E világra szóló technika történeti eseményre emlékezünk a Fényes Napokon.

Miért fontos Mátészalkának?

Elsősorban azért, mert - bár nem látványosan -, de erősíti az itt élők identitástudatát. Aztán azért is, mert színvonalas szórakozási, találkozási lehetőséget biztosít a város polgárai számára.

Mennyit kell fizetni a programok megtekintéséért?

Semennyit. Több más településsel ellentétben valamennyi költséget Mátészalka Város Önkormányzata állja. Még a sétavonatot is ingyenesen lehet használni.

Kell-e fizetni a karikatúristáknak, hogy rólunk vicces rajzot készítsenek?

Nem, az önkormányzat kötött velük szerződést.

Miért érdemes mégis hozni egy kis pénzt magunkkal?

Mert izgalmas kirakodóvásár, vidámpark, finom ételek és italok várják a kedves látogatókat.

Mi a rendezvény lényege?

Hogy jól érezzük magunkat, mégpedig: EGYÜTT! Találkozzunk, beszélgessünk, kikapcsolódjunk. Tehát arra kell „gyúrni”, hogy „igazán nagyszerű két napom következik”.

Kik a Fényes Napok rendezői?

A Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház dolgozói, akiket az önkormányzat bízott meg e feladattal. Tehát ők tudnak majd a legtöbbet a rendezvényről. Érdemes tehát elsősorban náluk kérdezősködni.

Hol lehet megtalálni a Fényes Napok programját?

Például ebben az újságban is, de a város tele lesz plakátokkal, megállító táblákkal, szórólapot lehet kapni a Színházban, Hivatalban. A Mátészalkai Televízió tévéújságában, az interneten (Facebookon) is ott vannak a programok, de hívni lehet a Színházat (44-310-010), ha segítségre van valakinek szüksége.

Milyen helyszíneken zajlanak a programok?

Két fő színpad lesz. Egyik a polgármesteri hivatal előtt, a másik pedig a Szalkai László téren (Sportcsarnok és Színház között). A Fényes Felvonulás a Kossuth térről indul, ott is lesz egy színpad. Az utcai zenészek, mutatványosok és rajzolók a Hét vezér kút környékén lesznek. A vidámparkot a körparkolóban kell majd keresni.

Honnan lövik a tűzijátékot?

A polgármesteri hivatal tetejéről.

Ki vehet részt a Fényes Felvonuláson?

Gyakorlatilag bárki, de a szervezők által meghatározott rendet, vonulási szabályokat be kell tartani, azaz oda állhat be az ember, ahova engedik. Aki nem vonul, annak a felvonulás útvonalán érdemes várakozni, hiszen különleges látványban lesz része.

Ki kap égő fáklyát a felvonuláson?

Akinek jut. Mintegy 1.000 db égő fáklyát fognak kiosztani a Kossuth téren. Nagyon óvatosan kell azokkal bánni, mert könnyen begyullasztnak különböző anyagokat (pl. emberi haj). Arra inspirálunk mindenkit, hogy „Hozzák el otthonuk fényét”, bármilyen világító eszközt, lámpás, elemlámpa, stb. Akik nem vonulnak, kérjük, hogy a felvonulási útvonalon, ablakaiba, ajtaikba, álljanak ki gyertyákkal, egyéb fényforrásokkal. Így lesz szép az együttlétünk. A Kossuth téren egyébként lesz olyan árus, aki mindenféle világító kütyüt fog árusítani. Azokat megvásárolva is lehet vonulni.

Honnan indul a sétavonat?

A sétavonat, amelyet ingyenesen lehet igénybe venni, a Színház hátsó, művészbejárójától fog indulni, és oda tér vissza. Nagyjából félóránként.

Mi történik, ha folyton esik az eső (nem fog)?

Akkor bizony nagyon nagy a baj. Tekintettel arra, hogy ez elsősorban egy szabadtéri rendezvény, a programokból sok el fog maradni. Amit lehet, beviszünk a Színházba, de itt a hangbeállások miatt csúszásokra kell számítani. Aztán igyekezni kell a bejutáshoz, mert mindössze 450 férőhely van. A Sportcsarnokban többen elférnénk, de oda a teljes szabadtéri technikát be kellene telepíteni, ami időben nem megoldható. Nézzük tehát, hogy mi mehet a Színházba, ha kitol velünk az időjárás (nem fog):

Péntek, augusztus 28:

19.00 óra „ABS” udvari zenekar (Lengyelország) térzenéje

19.30 óra Contrast Moderntánc Együttes (Lengyelország) produkciója

21.00 óra Ferenczi György és a Rackajam koncertje

23.00 óra Mindhalálig Beatles! A Szatmárnémeti Színészzenekar koncertje (Románia)

Szombat, augusztus 29:

17.00 óra Állati Zenés ABC - Bíró Eszter Gyermekkoncertje

19.00 óra Caramel koncert

21.00 óra Boban Markovic Orkestar koncert

22.30 óra Patron Rock Band koncert

A beltérre tervezett valamennyi program (pl. Zsinagóga) természetesen meg lesz tartva.

Hol lehet a rendezvény ideje alatt tájékozódni?

A polgármesteri hivatal mellett lesz egy információs sátor, ahol az egész rendezvény ideje alatt szolgálatot tartanak.

Hol lesznek az illemhelyek?

A Színház előcsarnokában. Az épület belső udvarából lehet odajutni.

Mit tegyünk, ha valaki rosszul lesz?

Azonnal szóljunk a mentősöknek, akik egy mentő autóval a gimnázium melletti kisparkolóban fognak szolgálatot teljesíteni.

Lesznek-e biztonsági emberek a rendezvényen?

Igen, külön biztonsági cég lett megbízva, hogy fenntartsa a rendet. Rajtuk kívül a közterület felügyelők, a polgárőrök és nem utolsó sorban a rendőrség is jelen lesz az eseményen. Ha gond van, közbelépnek (nem lesz gond).

Ha hirtelen vihar tör ki (nem fog!), hova lehet menekülni?

Ilyen esetben nyitva lesz a Kulturális Központ és Színház épülete, és a Sportcsarnok is.

Lesznek-e útlezárások?

Igen, pénteken és szombaton (augusztus 28, 29) az autósoknak érdemes lesz elkerülni a Hősök tere - Szalkai László tér környéki utakat, mert azok le lesznek zárva, a rendezvény biztonságos lebonyolításának érdekében.


Összeállította:

Buzogány Béla